Tips en ontspanning

Hoe kun je je op een makkelijke manier wat vaker ontspannen? 

Wil je je graag wat vaker ontspannen, maar je vindt er de tijd niet voor? 
Op deze pagina deel ik wat eenvoudige ontspanningstips met je, die nauwelijks tijd kosten:

Focus je eens wat vaker op kleine dingen.

Als je stress voelt, ben je vaak geneigd om maar in je hoofd te blijven en in cirkeltjes en planningen te denken.
Dan kan even bewust uit je gedachten komen heel ontspannende werken.
Hieronder een aantal hele kleine en korte tips om wat vaker ontspanning te ervaren:

Tip 1
Drink een paar slokken van je thee of koffie met aandacht.
Wat proef je, hoe ruikt het, wat voel je in je mond.
Drink even met aandacht, een kort momentje voor jezelf. Dit kan al in 30 seconden!

Tip 2
Eet je lunch op je werk nu eens niet achter je beeldscherm of wanneer je met iemand aan het praten bent. Focus je een paar happen eens op wat je eet.

Wat proef je, wat ruik je, hoe smaakt het? Hoe is de textuur van je lunch? Eet even een paar happen met volle aandacht voor je lunch. Dit kan ook in 30 seconden!

Tip 3
Kijk eens een halve minuut naar buiten. Wat zie je, welke kleuren zie je? Valt je oog op een speciaal detail? Bekijk dat detail eens aandachtig. Hoor je ook geluiden? Wat hoor je? Een halve minuut is al heel ontspannend.

Tip 4
Heb je geen raam voor handen, kijk dan eens een halve minuut naar een mooie foto van bijvoorbeeld je vakantie. Weet je nog wanneer deze foto gemaakt werd? Waar was je? Hoe was het? Denk even terug aan een fijne vakantie herinnering. Hoe was het weer, wat heb je gedaan? Hoe voelde je je op dat moment?

Heb je zo’n foto niet voor handen, zoek er dan eentje op en zet hem in je telefoon of op de achtergrond van je laptop. Zo kun je af en toe even ontspannen wegdromen en weer een beetje op vakantie zijn…

Tip 5
Heb je geen leuke vakantiefoto’s, maar wel een leuke foto van je partner of je kinderen? Of andere dierbaren. Kijk daar dan even naar. Wanneer is deze foto genomen? Denk even met liefde aan deze mensen die jouw leven mooier maken. Dit hoeft ook niet langer dan een halve minuut te duren.

Tip 6
Focus je even op je ademhaling.
Leg je handen op je buik of in je schoot. Zet je voeten even naast elkaar op de grond.
Ga je adem tellen. Tel vier tellen in, even wachten, vier tellen uit.
Herhaal dit een keer of drie, vier. Langer mag uiteraard ook. Je zult merken dat je je meteen al een stuk rustiger gaat voelen.
Dit is ook prettig om te doen ter voorbereiding van een lastig gesprek of telefoontje. Je gaat dan met meer ontspanning het gesprek in.

Schuiven naar boven